Μια λατινική παροιμία που δηλώνει την αξία που έχει ένα γραπτό κείμενο έναντι του προφορικού λόγου. Σε κάποιες βέβαια περιοχές ο προφορικός λόγος θεωρείται εθιμικά πολύ ισχυρός με συνέπεια ο γραπτός λόγος ειδικά όταν αφορά κάποια μόνιμη υπόσχεση ακόμα και να αποφεύγεται διότι δηλώνει προσβολή και υποτίμηση του κειμένου. Στις μέρες μας συνήθως όταν θέλουμε να πούμε κάτι σημαντικό και επίσημο το γράφουμε. Οπότε κατά κάποιο τρόπο επιστρέφουμε πίσω στη σημασία της λατινικής παροιμίας και της δύναμης που αυτή έχει.
Ο γραπτός λόγος δεν ήταν και δε θα είναι ποτέ μια εύκολη υπόθεση. Για να συνθέσεις ένα κείμενο θα πρέπει να είσαι διαβασμένος, προετοιμασμένος και να έχεις εξετάσει το θέμα καλά πριν το εκθέσεις στον αναγνώστη. Από τη στιγμή που γράφεται ένα κείμενο και μοιράζεται η πληροφορία μπορεί να εξαπλωθεί και οι αποδέκτες να είναι περισσότεροι χωρίς απαραίτητα εσύ να το ξέρεις (ειδικά στο χώρο του διαδικτύου). Με το να υπάρχουν οι ιδέες σου για ένα συγκεκριμένο θέμα γραπτές υπάρχει περίπτωση εύκολα να γίνεις στόχος, να σου ασκηθεί κριτική και να βρεθείς αντιμέτωπος με αυτά που έχεις γράψει.
Η αξία του γραπτού λόγου είναι μεγάλη αφού αποτελεί έμπνευση, δημιουργικότητα και απαιτεί ανώτερου επιπέδου σκέψη. Είναι έργο αξιέπαινο και η μεγαλύτερη απόδειξη του μεγαλείου του ανθρώπινου νου. Μέσα από το γραπτό λόγο αναπτύχθηκαν οι πνευματικές τέχνες όπως η λογοτεχνία, η ποίηση, το θέατρο, η μουσική. Ο άνθρωπος άφησε πίσω του την προχειρότητα του καθημερινού λόγου και επικεντρώθηκε στη σύνθεση κειμένων με σαφέστερη δομή και ροή μεταξύ των ιδεών. Μέσα από τα σχήματα λόγου διανθίστηκε η γλώσσα αφού προστέθηκαν πολλές και διαφορετικές έννοιες, έγινε εφικτή πλέον η καταγραφή γεγονότων, εμπορικών σχέσεων και οικονομικών από την αρχαιότητα ως και σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχουν καταγραφές, πηγές που μπορούμε να μελετήσουμε και να πάρουμε πληροφορίες για την ιστορία μας. Πόσο σημαντικό να είναι αυτό για την ιστορία μας και για το σήμερα;
Ο λόγος αποτελεί το υπέρτατο κομψοτέχνημα της ανθρώπινης λογικής. Είναι τόσο απαραίτητος στη ζωή μας όσο η τροφή και το νερό και είμαστε υπεύθυνοι για την κακομεταχείρισή του ή την ανάδειξή του. Λόγος είναι το βασικότερο μέσο έκφρασης ,λόγος είναι τα πάντα. Οι απόψεις μας, οι ιδέες, τα συναισθήματα και οι εικόνες. Χωρίς αυτόν θα ήμασταν στο απόλυτο σκοτάδι. Όπως είπε ο Μένανδρος, «Ψυχής νοσούσης, εστίν φάρμακον λόγος»!
Βασιλική Ζήση
Βιβλιοθηκονόμος.


