Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να παρατηρούμε ότι το σώμα και το στόμα μας μυρίζει άσχημα. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Η κακοσμία του σώματος οφείλεται συνήθως σε βακτήρια τα οποία αναπτύσσονται σε περιοχές του δέρματος με υψηλή υγρασία (μασχάλη) και απελευθερώνουν τη δυσάρεστη μυρωδιά. Ενώ, η κακοσμία του στόματος μπορεί να οφείλεται σε κάποιο χαλασμένο δόντι, ή στο φαινόμενο της κέτωσης. Η κέτωση, δηλαδή η αυξημένη παραγωγή κετονοσωμάτων προκύπτει όταν ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει φάει για μεγάλο χρονικό διάστημα (η χαρακτηριστική οσμή της ακετόνης στο στόμα που παρατηρείται) ή «κρύβει» κάποια παθολογικά αίτια όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και καθαρά διατροφικοί λόγοι οι οποίοι κάνουν το σώμα και το στόμα μας να μυρίζει.
Δυσάρεστη αναπνοή μπορεί να προκαλέσουν κάποια τρόφιμα όπως το κρεμμύδι, το σκόρδο, διάφορα μπαχαρικά όπως το κάρυ, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη νερού.
Αντιμετωπίστε την:
- Αποφεύγετε να καταναλώσετε τρόφιμα που ξέρετε ότι θα δημιουργήσουν δυσάρεστη μυρωδιά
- πίνετε πολύ νερό έτσι ώστε να έχετε παραγωγή επαρκούς ποσότητας σιέλου
- τρώτε σε τακτά χρονικά διαστήματα
- καταναλώστε λιγότερα «βαριά» φαγητά
Κακοσμία του σώματος μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση:
- κόκκινου κρέατος και πιο πολύ επεξεργασμένου (αλλαντικά). Άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρέατος έχουν έντονη μυρωδιά στο σώμα τους
- οι τηγανητές τροφές και τα τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε λιπαρά
- το σκόρδο και το κρεμμύδι (οι μυρωδιά περνάει και στον ιδρώτα)
- τα μπαχαρικά (το κάρυ, το τσιμένι από τον παστουρμά)
Αντιμετωπίστε την κακοσμία του σώματος:
Για να αντιμετωπιστεί διατροφικά η κακοσμία του σώματος πρέπει να γίνουν αλλαγές στο καθημερινό διαιτολόγιο. Μια διατροφή χαμηλή σε κατανάλωση κόκκινου κρέατος και λιπαρών, αλλά υψηλή σε φρούτα και λαχανικά θα βοηθήσει πάρα πολύ. Η επαρκής πρόσληψη νερού και αυτή με τη σειρά της θα συμβάλλει έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κακοσμίας. Τέλος, η αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων που γνωρίζουμε ότι θα μας προκαλέσει κακοσμία (μπαχαρικά, σκόρδο, κρεμμύδι), κρίνεται απαραίτητη.
Τα αρωματικά φυτά μπορούν να κάνουν θαύματα στην αντιμετώπιση της κακοσμίας του σώματος, αλλά και του στόματος. Η κατανάλωση μαϊντανού, σέλινου, βασιλικού, κόλιανδρου, μέντας και δυόσμου μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ισχυρών μυρωδιών.
Επομένως, μια ισορροπημένη διατροφή προασπίζει την υγεία μας, αλλά και την κοινωνική μας ζωή.
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc


