Η ελληνική πραγματικότητα.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα αύξηση τόσο ποσοτική όσο και ποιοτική των χορωδιακών σχημάτων όλων των ειδών και ηλικιών. Αυτό καταδεικνύει την ύπαρξη πιο καταρτισμένων διευθυντών χορωδίας που με τον δημιουργικό τους οίστρο έφεραν σε επαφή όλο και περισσοτέρους ανθρώπους κοντά στο χορωδιακό τραγούδι και τις ευεργετικές του επιδράσεις ανεξάρτητα αν πρόκειται για υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο ή όχι.
Στην χώρα μας πριν μερικά χρόνια η ύπαρξη παιδικών και νεανικών χορωδιών ήταν σπάνια και μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σήμερα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας συναντά κανείς αξιόλογες παιδικές και νεανικές χορωδίες. Η ύπαρξη σοβαρών θεσμών όπως η ύπαρξη Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον τομέα της διεύθυνσης μικτής και παιδικής-νεανικής χορωδίας στο ΤΜΣ του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Θερινή Μουσική Ακαδημία που διοργανώνει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου φέρνει σε επαφή αναγνωρισμένους ξένους μαέστρους με τους Έλληνες μαέστρους που δραστηριοποιούνται στην παιδική και σχολική χορωδία με αποτέλεσμα την άνθησή τους. Επίσης, μαέστροι που σπούδασαν στο εξωτερικό και επέστρεψαν για να μεταλαμπαδεύσουν την γνώση τους στις επόμενες γενιές καταθέτουν σπουδαίο έργο στον τόπο δράσης τους.
Η χορωδιακή παιδεία αρχίζει να εκτιμάται περισσότερο αφού πλέον έχει καταστεί φανερό ότι «Ο ρόλος μιας παιδικής χορωδίας δεν είναι απλά ψυχαγωγικός, αλλά πολύ πιο σπουδαίος. Είναι μορφωτικός, παιδαγωγικός, κοινωνικός. Παράλληλα, δηλαδή με τη μουσική καλλιέργεια και ευχαρίστηση που προσφέρει στα παιδιά, συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους».
Φαίνεται ότι και στους πιο μεγάλης ηλικίας ανθρώπους, οι ζωές τους κυριολεκτικά μεταμορφώθηκαν μετά την απόφασή τους να γίνουν μέλη μιας χορωδίας .[1]Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Tenovus Cancer Center και το Royal College of Music του Λονδίνου αρκεί μία ώρα τραγουδιού σε χορωδία για να μειωθούν σημαντικά οι ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη και να αυξηθούν οι κυτοκίνες, που βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού.
Η συμμετοχή σε κάποια χορωδία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει το στρες και βελτιώνει την ψυχική διάθεση. Με λίγα λόγια κάνει καλό σε μια ευρύτατη γκάμα ανθρώπων, από καρκινοπαθείς έως υγιείς! Η μελέτη έδειξε ότι το μεγαλύτερο συγκριτικά όφελος είχαν όσοι, προτού γίνουν μέλη χορωδίας, ένιωθαν πιο άσχημα ψυχολογικά και είχαν την μεγαλύτερη κατάθλιψη. Αυτοί, μετά το τραγούδι, εμφάνιζαν την μεγαλύτερη βελτίωση της ψυχικής διάθεσής τους, αλλά και την μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό τους. Η επαφή με το τραγούδι δίνει την δυνατότητα να ανακαλύψει κανείς έναν μοναδικό τρόπο έκφρασης. Εμπεριέχει την ανακάλυψη του μουσικού οργάνου που όλοι μπορούμε να διαθέτουμε και να επικοινωνούμε με τον βαθύτερο εαυτό μας. Μέσα από την συμμετοχή μας σε μια χορωδία όλα αυτά πολλαπλασιάζονται, αφού για να λειτουργήσει μια χορωδία χρειάζεται Αρμονία.
Αρμονία ήχων και ψυχών.
Ανδρἐας Γκούσης – Βαρύτονος ,Καθηγητής Μονωδίας στο Ωδείο Κέρκυρας, Μονωδός στις Δημοτικές Χορωδίες Κέρκυρας San Giacomo –Δημόδοκος και Διευθυντής χορωδίας στη χορωδία Θωμάς Φλαγγίνης Κέρκυρας. Από το 2019 σπουδάζει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Διεύθυνση Μικτής Χορωδίας με το Δημήτρη Κτιστάκη.


