Η ευζωία, το ευ ζην των αρχαίων Ελλήνων, το well-being τον νεοελλήνων αποτελεί την λεγόμενη ποιοτική ζωή. Μην πάει ο νους σας μόνο σε ταξίδια, ακριβά αυτοκίνητα και πολυτελή σπίτια. Η ποιοτική ζωή περιλαμβάνει μια αίσθηση αυτοπραγμάτωσης και ολοκλήρωσης. Ποιοτική ζωή είναι να κάνεις έναν περίπατο στη φύση όποτε το θελήσεις, να κάτσεις να χαζέψεις την θάλασσα όποια στιγμή το ζητήσεις, να διαβάσεις ένα ωραίο βιβλίο, να τα βρεις με τον εαυτό σου, να κάνεις την αυτοκριτική σου, να ασκηθείς κάνοντας κάτι που απολαμβάνεις, να μαγειρέψεις κάτι νόστιμο και συνάμα υγιεινό, να προσέξεις την υγεία σου μέσω της πρόληψης. Όλα αυτά για εμένα είναι ευζωία.
Η αλήθεια είναι ότι συμπληρώνουμε σχεδόν ένα χρόνο πανδημίας και οι ζωές μας έχουν πάει πίσω. Κυρίαρχο μέλημά μας είναι η προάσπιση της υγείας μας (το ακούμε συχνά- για την προστασία της δημόσιας υγείας γίνονται όλα) αγνοώντας ή βάζοντας λίγο στην άκρη τον ορισμό για την υγεία που δίνει ο ίδιος ο ΠΟΥ σύμφωνα με τον οποίο η υγεία δεν είναι μόνο η έλλειψη ασθένειας, αλλά η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και σωματικής ευεξίας.
Παρόλα αυτά, στο διάστημα αυτό πολλοί από εμάς αναθεωρήσαμε την έννοια του «ευ ζην» και αλλάξαμε συνήθειες, ή ενισχύσαμε τις ήδη καλές συνήθειες που είχαμε και τις παραμελούσαμε λόγω έλλειψης χρόνου, οι οποίες καλό είναι να μείνουν και στη μετά covid εποχή.
Ασχοληθήκαμε περισσότερο με την τροφή μας
Ναι, οι μελέτες από το πρώτο λοκνταουν έδειξαν ότι αυξήσαμε την τροφή μας, παραγγέλναμε απ΄ έξω πιο συχνά, «τρώγαμε» τα συναισθήματά μας. Αυτό όμως 11 μήνες μετά τείνει να έχει αλλάξει. Αυτό που παρατηρώ είναι οι άνθρωποι έχοντας περισσότερο χρόνο, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη μαγειρική. Και μάλιστα στη δημιουργική μαγειρική που περιλαμβάνει τροφές που είναι υγιεινές (με έμφαση σε αυτές που ενισχύουν και το ανοσοποιητικό). Παρακολουθούν βίντεο, κατεβάζουν συνταγές ενώ έχοντας τα παιδιά στο σπίτι μέχρι πριν λίγο καιρό, τα απασχολούν δημιουργικά και με τη μαγειρική. Οι μελέτες λοιπόν δείχνουν ότι όταν ένα παιδάκι εμπλέκεται στη διαδικασία της προετοιμασίας του φαγητού, και δη του υγιεινού φαγητού, τόσο πιο πιθανό είναι να δοκιμάσει νέα τρόφιμα, να εμπλουτίσει τη διατροφή του και να αποκτήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Από την άλλη έχει αλλάξει και η κουλτούρα απέναντι στο φαγητό. Λόγω της αναστολής εργασιών διαφόρων επαγγελματικών κλάδων πολλές οικογένειες τρώνε μαζί περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα (κάθε Κυριακή ήταν το σύνηθες) κάτι το οποίο έχει θετικό αντίκτυπο στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται την ώρα του φαγητού (καθόμαστε όλοι μαζί, επικοινωνούμε, δεν χαζεύουμε μπροστά από την τηλεόραση ή στο κινητό την ώρα του φαγητού).
Ασχοληθήκαμε περισσότερο με την άσκηση μας
Ναι, πολλοί χρησιμοποιούν τον κωδικό 6 για να βγαίνουν έξω κρατώντας έναν καφέ στο χέρι. Πολλοί περισσότεροι όμως, μη έχοντας κάτι άλλο να κάνουν ή ψάχνοντας ευκαιρία να συναντήσουν τους φίλους τους, το έχουν ρίξει στο περπάτημα, στο jogging και γενικά σε δραστηριότητες στη φύση που παράλληλα τους γυμνάζουν. Αν προσθέσουμε και αυτούς που τόσο καιρό στερούνται τους οργανωμένους χώρους άθλησης (γυμναστήρια) τότε καταλαβαίνετε γιατί ολοένα και συναντούμε περισσότερους ανθρώπους έξω να γυμνάζονται. Ο καλός καιρός σίγουρα είναι σύμμαχος. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι όσο οι δραστηριότητες γίνονται σε εξωτερικούς χώρους τόσο το καλύτερο για τη σχέση μας με τον κορωνοϊό. Η άσκηση είναι υγεία. Για την καρδιά, για τα αγγεία, για τους πνεύμονες, για την ψυχική μας κατάσταση (μην ξεχνούμε τις ενδορφίνες που εκκρίνονται). 150 λεπτά την εβδομάδα συστήνει ο ΠΟΥ. Νομίζω ότι πλέον πολλοί από εμάς τα συμπληρώνουμε ή τα ξεπερνούμε.
Ασχοληθήκαμε περισσότερο με το βάρος μας
Γνωρίζοντας τις επιπτώσεις του αυξημένου σωματικού βάρους στην covid 19 μέσω της διατροφής και της άσκησης προσπαθήσαμε οι περισσότεροι αυτό το διάστημα να ελέγξουμε το σωματικό μας βάρος. Πολλοί προσπάθησαν μόνοι τους, πολλοί κατέφυγαν σε μαγικές λύσεις. Οι περισσότεροι όμως ζήτησαν την βοήθεια των ειδικών. Των διαιτολόγων. Έτσι ώστε και αποτέλεσμα να δουν στην προσπάθειά τους, και να μη στερηθούν κάποιο από τα πολύτιμα για την υγεία θρεπτικά συστατικά. Ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες που έπρεπε να δουλέψουμε εξ αποστάσεως, οι άνθρωποι καθημερινά επικοινωνούσαν μαζί μας για να μας συμβουλευτούν και απορούσαν με την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει τον κλάδο μας σε ανατολή εργασιών.
Δώσαμε περισσότερη σημασία στην πρόληψη
Για πολλά νοσήματα, και για την covid 19, σημαντικό ρόλο παίζουν 3 πράγματα στην εκδήλωση της ασθένειας. Τα γονίδια, το περιβάλλον (διατροφή, άσκηση) αλλά και ο τακτικός προληπτικός έλεγχος της υγείας μας. Το γνωστό τσεκ απ. Πολλά πράγματα στο πρώτο λοκνταουν πήγαν πίσω. Πολλοί από εμάς (κακώς) παραμέλησαν τα χρόνια νοσήματα υγείας μη κάνοντας τι απαιτούμενες εξετάσεις, πολλοί ιδιώτες γιατροί (πάλι κακώς- πολύ κακώς) φοβήθηκαν και έκλεισαν τα ιατρεία τους, κάνοντας διάγνωση από το τηλέφωνο, εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης. Από τον Μάιο και μετά όλο αυτό εν μέρει αποκαταστάθηκε. Είδαμε ότι πολλά χρόνια νοσήματα αυξάνουν τις πιθανότητες να νοσήσει κάποιος βαριά ή νοσώντας να καταλήξει και βάλαμε σε μια σειρά τα θέματα της υγείας μας. Κάναμε εξετάσεις αίματος και είδαμε αν έχουμε έλλειψη βιταμινών που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό (βιταμίνη D) και τις αποκαταστήσαμε.
Ασχοληθήκαμε περισσότερο με τον εσωτερικό μας κόσμο
Πολλοί από εμάς αντισταθήκαμε στα δελτία ειδήσεων. Όχι γιατί είχαμε άρνηση της πραγματικότητας, αλλά γιατί επιλέξαμε ότι η μιζέρια δεν μας ταιριάζει. Είδαμε ταινίες, είδαμε ντοκιμαντέρ, διαβάσαμε λογοτεχνικά βιβλία, διαβάσαμε φιλοσοφικά βιβλία ( ο Καλπούζος και ο Χαράρι «πήγαν σύννεφο»), κάναμε σεμινάρια για να ενημερωθούμε καλύτερα για τη δουλειά μας, παρακολουθήσαμε σεμινάρια αυτοβελτίωσης, προσευχηθήκαμε ακόμα και με κλειστές τις εκκλησίες και στο τέλος θέλω να πιστεύω βγήκαμε καλύτεροι άνθρωποι.
Δεν ελπίζω να επιστρέψουμε στην «κανονικότητα» όπως την γνωρίζαμε πριν. Ελπίζω να κρατήσουμε όλα αυτά τα στοιχεία της ευζωίας και να τα εντάξουμε στη νέα μας κανονικότητα όταν και όποτε αυτή θα έρθει. Θα είναι το εφόδιό μας για να πορευτούμε στη ζωή, θα είναι οι βάσεις μας για χτίσουμε ένα πιο γερό και στέρεο μέλλον.


