Με έναρξη την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου διοργανώνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο εκδηλώσεις σχετικές με την ηλεκτρονική ή αλλιώς ψηφιακή ανάγνωση. Στόχος είναι η ενημέρωση για τα ψηφιακά βιβλία (e-book) και την απόλαυση της ψηφιακής ανάγνωσης.
Ψηφιακό ή ηλεκτρονικό βιβλίο είναι ένα βιβλίο σε ψηφιακή μορφή που εκδίδεται με σκοπό την ανάγνωση μέσω κάποιου ηλεκτρονικού αναγνώστη (e- reader) , υπολογιστή, τάμπλετ ή άλλης ηλεκτρονικής συσκευής.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και περισσότερη συζήτηση για το ψηφιακό βιβλίο και την ψηφιακή ανάγνωση. Πόσο είναι εφικτή η ανάγνωση βιβλίων από ηλεκτρονικά μέσα ; είναι κάτι εύκολο; Θα εξυπηρετήσει; Η αλήθεια είναι ότι είμαστε από καιρό εξοικειωμένοι να διαβάζουμε ηλεκτρονικά, αφού καθημερινά χρησιμοποιούμε την τηλεόραση, το κινητό, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Κάποιοι λοιπόν βρίσκουν βολικό και λογικό να αρχίσουμε να διαβάζουμε και λογοτεχνία για παράδειγμα μέσω μιας ηλεκτρονικής συσκευής.
Το ψηφιακό βιβλίο είναι πιο εύκολο να το αποκτήσουμε και είναι και κατά πολύ πιο οικονομικό. Μεγάλοι και μικρότεροι εκδότες στην Ελλάδα (Καστανιώτης, Πατάκης, Ψυχογιός, Μεταίχμιο κ.ά.) διαθέτουν και προωθούν τα βιβλία τους σε ψηφιακή μορφή. Έτσι τα βιβλία διατίθενται πάντα σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με την έντυπη έκδοσή τους αφού έχει παρακαμφθεί το κόστος του χαρτιού και της τύπωσης του βιβλίου. Επίσης υπάρχουν πολλά ελληνικά βιβλία που διατίθενται ελεύθερα στην ψηφιακή τους έκδοση από εκδοτικούς οίκους και τους συγγραφείς τους. Βιβλία λογοτεχνικά, ιστορικά, επιστημονικά, εκπαιδευτικά, που μπορεί ο αναγνώστης να βρει στο διαδίκτυο, να αποκτήσει και να διαβάσει νόμιμα και εντελώς δωρεάν. Τα ψηφιακά βιβλία τα βρίσκουμε συνήθως σε μορφές αρχείων PDF και ePUB που υποστηρίζουν οι Η/Υ και οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές ψηφιακής ανάγνωσης.
Ωστόσο ένα έντυπο βιβλίο θα έχει πάντα την πρώτη θέση στη ζήτηση των αναγνωστών, αφού η αίσθηση της ανάγνωσης είναι εντελώς διαφορετική, αφού πάντα θα αγαπάμε την υφή του και τη μυρωδιά του και πάντα θα θέλουμε λίγη “αποτοξίνωση” από τον υπολογιστή. Και για το αν θα εξυπηρετήσει η απάντηση είναι ότι το παραδοσιακό βιβλίο και το τάμπλετ πιάνουν τον ίδιο χώρο. Η επιλογή είναι δική σας!
Βασιλική Ζήση
Βιβλιοθηκονόμος


