Πριν λίγο καιρό επισκέφτηκα για πρώτη φορά το μουσείο ελληνικών λαϊκών μουσικών οργάνων του Φοίβου Ανωγειανάκη- Κέντρο Εθνομουσικολογίας στο κέντρο της Αθήνας. Ένα μουσείο που δεν είναι η πρώτη επιλογή του κόσμου να το επισκεφτεί παρόλα αυτά κρύβει μέσα του μια πολύ όμορφη ιστορική διαδρομή στα ακούσματα των διαφόρων περιοχών ανά εποχές.
Εγκαινιάστηκε στις 6 Ιουνίου 1991 και στη συλλογή του φιλοξενεί 1200 ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα από τον 18ο αιώνα ως σήμερα του μουσικολόγου Φ. Ανωγειανάκη, ο οποίος χάρισε τη συλλογή του στο ελληνικό δημόσιο και έτσι δημιουργήθηκε ο σχεδιασμός του μουσείου που στεγάζεται σε ένα πολύ όμορφο παλαιό αρχοντικό του 1840 στην Πλάκα.
Στο κυρίως κτήριο εκτός από την έκθεση που καλύπτει τρεις ορόφους υπάρχει η γραμματεία και η βιβλιοθήκη του μουσείου. Οι παλαιοί στάβλοι του αρχοντικού στεγάζουν το Κέντρο Έρευνας και τα αρχεία, αποθηκευτικούς χώρους, το πωλητήριο του μουσείου και μια αίθουσα εκδηλώσεων.
Αλλά ας γνωρίσουμε το μουσείο μέσα από τα εκθέματά του.
Στους τρεις ορόφους του λοιπόν το μουσείο χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες, όσες και αυτές των μουσικών οργάνων σύμφωνα με την εθνομουσικολογία με κριτήριο το υλικό που δίνει τον ήχο: μεμβρανόφωνα, αερόφωνα, χορδόφωνα και ιδιόφωνα. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η προσθήκη ακουστικών με τα οποία μπορεί ο επισκέπτης να ακούσει τον ήχο τους, τη μουσική έκταση, τις τεχνικές παιξίματος και τους συνδυασμούς των μουσικών οργάνων που εκτίθενται.








Το μουσείο αποτελεί μια πολύ καλή πηγή για έρευνα αλλά είναι και μια πολύ ευχάριστη επίσκεψη που σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε.
Καλή διασκέδαση!
Βασιλική Ζήση


