Η καλή στοματική υγεία ξεκινά ήδη από τη βρεφική ηλικία. Πριν ακόμα βγάλει τα πρώτα του δόντια το βρέφος, οι ειδικοί συστήνουν ότι τα ούλα θα πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά. Τα νεογιλά δόντια είναι αυτά που βοηθούν το βρέφος της δεύτερης βρεφικής ηλικία να μασήσει την τροφή του και να μιλήσει. Επιπλέον, θα λέγαμε ότι προετοιμάζουν τις σιαγόνες για τα μόνιμα δόντια. Οι μικρές τρυπούλες που μπορεί αν υπάρχουν στα δόντια προκαλούνται από τα βακτήρια του στόματος τα οποία τρέφονται με τα σάκχαρα της διατροφής μας και παράγουν οξέα που διαβρώνουν τα δόντια. Αυτές οι κοιλότητες, οι τρυπούλες, οι «κουφάλες» όπως το λέμε στην καθομιλουμένη παρουσιάζουν έξαρση στην εμφάνισή τους σε ηλικίες από 2 έως 11 ετών και σχετίζονται άμεσα τόσο με την καθημερινή στοματική υγιεινή όσο και με την ισορροπημένη διατροφή.
Βλαβερά τρόφιμα
Τρόφιμα πλούσια σε απλά σάκχαρα (ζάχαρη) και με κολλώδη υφή είναι αυτά που αυξάνουν τον κίνδυνο για τερηδόνα. Τέτοια τρόφιμα είναι:
- Αναψυκτικά και χυμοί με ζάχαρη.
- Τρόφιμα με κολλώδη υφή όπως καραμέλες, γλειφιτζούρια που διασπώνται αργά, αλλά και ξερά φρούτα με πρόσθετη ζάχαρη.
- Αρτοπαρασκευάσματα όπως μπισκότα, cookies, brownies, κέικ αλλά και δημητριακά πρωινού που κολλούν στα δόντια και περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.
- Ζάχαρη, μέλι και σιρόπια
Τρόφιμα που βοηθούν και προστατεύουν
- Φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αυξάνουν την παραγωγή σιέλου που «ξεπλένει» το στόμα και το κάνει λιγότερο όξινο. Ειδικά το μήλο έχει φανεί από μελέτες ότι βοηθάει και στην πρόληψη της ουλίτιδας.
- Η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια του γεύματος και σίγουρα μετά από αυτό βοηθάει μειώνοντας την οξύτητα και απομακρύνοντας την περίσσεια της τροφής που μπορεί να έχει «κολλήσει» στα δόντια
- Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη για 20 λεπτά μετά την κατανάλωση γεύματος μπορεί αν βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας
Παρόλα αυτά, ό,τι και να γίνει με την διατροφή, μεγαλύτερη σημασία παίζει η καθημερινή στοματική υγιεινή. Το ορθό βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος είναι συνήθειες που πρέπει να μεταφερθούν από τους γονείς στα παιδιά. Το τακτικό τσεκ απ στον οδοντίατρό σας, ο καθαρισμός και η φθορίωση είναι πρακτικές που σε συνδυασμό με την υγιεινή και την διατροφή θα φέρουν τα βέλτιστα αποτελέσματα.
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc


