Υγεια

Αϋπνία; 12 τρόφιμα που θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς πιο εύκολα

Η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και στη ρύθμιση του βάρους. Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που δεν έχουν καλή ποιότητα ύπνου (λ.χ. ξυπνούν συχνά κατά τη διάρκεια του ύπνου και αργούν να ξανακοιμηθούν) έχουν συνήθως υψηλότερο σωματικό βάρος. Και αυτό εξηγείται εν μέρει από την παραγωγή της γκρελίνης, μιας ορμόνης η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης και κατ’ επέκταση στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Παρόλα αυτά, αν ταλαιπωρείστε από αϋπνίες, υπάρχουν τρόφιμα τα οποία βοηθούν στο να κοιμηθεί κάποιος πιο εύκολα.

  1. Κεράσια: είναι πλούσια στην ορμόνη μελατονίνη η οποία βοηθά στο να ρυθμιστούν οι κύκλοι του ύπνου.
  2. Τυρί: περιέχει ασβέστιο το οποίο βοηθά την τρυπτοφάνη (ένα αμινοξύ που περιέχεται στα τυριά) να παράξει μελατονίνη στον οργανισμό. 
  3. Ζεστό γάλα με μέλι. Το ζεστό γάλα έχει κυρίως ψυχολογική επίδραση. Όπως όταν ήσαστε μωρά που πίνατε γάλα πριν κοιμηθείτε. Επίσης, είναι πλούσια πηγή ασβεστίου που κάνει την ίδια δουλειά με το τυρί. Το μέλι, περιέχει τρυπτοφάνη η οποία μετατρέπεται σε σεροτονίνη που στο σκοτάδι μετατρέπεται σε μελατονίνη.
  4. Γαρίδες, καραβίδες και οστρακόδερμα: περιέχουν και αυτά τρυπτοφάνη η οποία βοηθά στην παραγωγή μελατονίνης
  5. Χαμομήλι: μελέτες δείχνουν ότι η απιγενίνη, ένα φλαβονοειδές του χαμομηλιού, συνδέεται με τους GABA υποδοχείς του εγκεφάλου και έχει τα ίδια αποτελέσματα με ένα αγχολυτικό. 
  6. Ντομάτα: πλούσια σε βιταμίνη C, βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης, η οποία όπως προείπαμε μετατρέπεται σε μελατονίνη.
  7. Σταφύλια: και μάλιστα αυτά που χρησιμοποιούνται για να παραχθούν κρασιά όπως το merlot και το cabernet έχουν ικανές ποσότητες μελατονίνης.
  8. Αμύγδαλα και καρύδια: τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μαγνήσιο που βοηθά στη χαλάρωση, τα καρύδια είναι πλούσια πηγή τρυπτοφάνης.
  9. Μπύρα: ο λυκίσκος της μπύρας είναι αυτός που σας κάνει να αισθάνεστε νύστα. Προτιμήστε μπύρες με λίγο αλκοόλ και καταναλώστε γενικότερα μικρή ποσότητα, αφού η υπερβολή στο αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα και να ξαγρυπνήσετε.
  10. Σπόροι: κολοκυθόσποροι και ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε σεροτονίνη.
  11. Κρόκος (σαφράν): μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι εκχύλισμα  κρόκου μπορεί να μειώσει το αίσθημα άγχους και να χαλαρώσει. Μπορείτε να προσθέσετε κρόκο, εκτός από το φαγητό, σε κάποιο αφέψημα (π.χ. χαμομήλι)
  12. Νιφάδες βρώμης: πλούσιες σε μελατονίνη. Βοηθούν και στην πιο γρήγορη μετατροπή της τρυπτοφάνης σε μελατονίνη. Για συνεργειστικά αποτελέσματα, καταναλώστε τη με ζεστό γάλα και μέλι.

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc       

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Τα εσπεριδοειδή νικούν την κατάθλιψη

Πρόκειται για μια πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου του Harvard η οποία βασίστηκε σε δεδομένα από την μεγάλης κλίμακας Nurses Health Study ΙΙ που  παρακολουθεί περισσότερες από 100.000 γυναίκες από το 1989 και καταγράφει τον...
Περισσότερα
Υγεια

Οι 10+1 καλύτερες ελληνικές υπερτροφίες

Κρόκος Κοζάνης Πλούσιος σε αντιοξειδωτικά καροτενοειδή όπως την κροκίνη, το λυκοπένιο, την ζεαξανθίνη και την λουτεϊνη καθώς και  σε σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, κάλιο. Αποτελεί παράλληλα πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. H σαφρανάλη και...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

These are the new hair trends for the season S/S 2025!!!

Συνεχίζουμε την τριλογία των άρθρων με τις νέες τάσεις της σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2025!!! Στο σημερινό μας άρθρο θα μιλήσουμε για τις τάσεις που επικρατούν στα μαλλιά!!! Με την πολύτιμη βοήθεια του hair stylist Αντώνη...
Περισσότερα
Υγεια

Το ρόφημα που μειώνει κατά 17% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως, με   2.000.000 περιστατικά και 1.000.000 θανάτους κάθε χρόνο. Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ηλικίας μικρότερης...
Περισσότερα