Να κάτι που δεν ήξερες μέχρι τώρα.
Η μουσική επηρεάζει πολλές και διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου μας σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες πράγμα που αποδεικνύεται και από καταστάσεις της καθημερινότητάς μας.
Ξέρουμε να ξεχωρίζουμε όλοι αν ένα μουσικό κομμάτι είναι «χαρούμενο» ή «λυπηρό» και αυτό δεν είναι απλώς κάτι υποκειμενικό που προέρχεται από τα αισθήματα που μας προκαλεί. Η αλήθεια κρύβεται στο πώς ο εγκέφαλος δρα σε κάθε κομμάτι και γενικότερα σε κάθε είδος μουσικής.
Έχει παρατηρηθεί ότι μετά την ακρόαση μιας μελωδίας οι εκφράσεις του προσώπου μας παίρνουν τη μορφή του τραγουδιού που ακούσαμε. Είναι αξιοσημείωτο να αναφέρουμε πως υπάρχουν δυο είδη συναισθημάτων που σχετίζονται με τη μουσική και είναι αυτά που αντιλαμβανόμαστε και αυτά που νιώθουμε. Κάποιες φορές στο άκουσμα ενός κομματιού μπορούμε να καταλάβουμε τι συναισθήματα προκαλεί χωρίς αυτό να μας αγγίζει και να μας κάνει να τα αισθανόμαστε κιόλας. Για κάποιους μια λυπηρή μελωδία είναι γλυκιά και ευχάριστη. Ακούγοντας κλασική μουσική για παράδειγμα μπορείς να βελτιώσεις την οπτική προσοχή.
Αξίζει να αναφερθεί πως και οι ήχοι του περιβάλλοντος έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας γιατί μπορούν να βελτιώσουν τη δημιουργικότητα αν είναι σε ένα μέτριο επίπεδο έντασης. Έχει παρατηρηθεί πως οι μεσαίου επιπέδου ήχοι αυξάνουν τη δυσκολία επεξεργασίας του εγκεφάλου οδηγώντας μας σε μια κατάσταση δημιουργικότητας. Έτσι όταν λίγο δυσκολευόμαστε να επεξεργαστούμε μια πληροφορία αμέσως γινόμαστε πιο δημιουργικοί!
Η μουσική εκπαίδευση βελτιώνει αποδεδειγμένα τις κινητικές μας δεξιότητες και τις δεξιότητες συλλογιστικής αφού μια μελέτη έδειξε καλύτερες επιδόσεις σε ικανότητες ακουστικής διάκρισης και λεπτές κινητικές δεξιότητες σε άτομα που ασχολήθηκαν πάνω από τρία χρόνια με κάποιο μουσικό όργανο. Επίσης τα άτομα αυτά είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε ασκήσεις λεξιλογίου και δεξιότητες μη λεκτικής συλλογιστικής που αφορούσαν την κατανόηση και ανάλυση των οπτικών πληροφοριών.
Στόχος είναι να καταλάβουμε τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου μας, να κατανοήσουμε την επίδρασή του στη ζωή μας και να μάθουμε να τον «τρέφουμε» σωστά, ώστε να πετύχουμε και τα καλύτερα αποτελέσματα.
Βασιλική Ζήση
Σοπράνο Κολορατούρα


