Με το πέρασμα των χρόνων όλο και περισσότερα παιδιά έχουν στραφεί στην τεχνολογία κοιτώντας τηλεόραση, παίζοντας με τάμπλετ και υπολογιστές και αδιαφορούν για οτιδήποτε άλλο. Σε αυτό φυσικά φταίνε και οι γονείς που δεν επιμένουν παίζοντας με ένα άλλο παιχνίδι που έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα ή διαβάζοντας ένα βιβλίο, αλλά βρίσκουν εύκολη λύση να αφήνουν το παιδί τους μπροστά από μια οθόνη, για να μην τους ενοχλεί. Έτσι η διάθεση για ανάγνωση μειώνεται αισθητά. Κατά αυτόν τον τρόπο πώς το παιδί θα αναπτύξει την αγάπη για εξερεύνηση; Πώς θα μεγαλώσει φυσιολογικά;
Η μόρφωση είναι το μεγαλύτερο εφόδιο που μπορεί να προσφέρει ένας γονέας στο παιδί του. Αλλά δεν ξεκινάει από την πρώτη μέρα στο σχολείο αλλά την πρώτη φορά που το παιδί θα ρωτήσει «γιατί μαμά;» και τελειώνει τη στιγμή που ο άνθρωπος χάσει το ενδιαφέρον του για εξερεύνηση. Από τη φύση μας γεννιόμαστε τέλειοι ερευνητές, με αστείρευτη διάθεση για μάθηση. Ως μωρά, αντιμετωπίζουμε τα πάντα με ενδιαφέρον και χρησιμοποιούμε όλες τις αισθήσεις μας για να τα καταλάβουμε.
Τι μπορείτε να κάνετε για να στραφούν τα παιδιά σας στα βιβλία; Φυσικά θα το πετύχετε μέσω του παιχνιδιού!
1. Βρείτε βιβλία που ενδιαφέρουν το παιδί σας
2. Βάλτε το να μαντέψει το περιεχόμενο του βιβλίου με βάση τον τίτλο.
3. Δώστε το καλό παράδειγμα. Αν σας βλέπει να διαβάζετε και εσείς θα σας «αντιγράψει».
4. Δημιουργήστε μαζί μια ελκυστική βιβλιοθήκη!Φτιάξτε ένα όμορφο μέρος στο σπίτι και τοποθετήστε τα βιβλία του παιδιού σας. Βάλτε μεγάλα μαξιλάρια δίπλα από τη βιβλιοθήκη και ένα ωραίο φωτισμό και διαβάστε εκεί.
5. Διαβάστε μαζί παίζοντας.Διαβάστε μαζί μία ιστορία και χρησιμοποιήστε διάφορες φωνές κάνοντάς την πιο ζωντανή. Διαβάστε και τραγουδήστε τραγούδια!
6. Δημιουργήστε το δικό σας παραμύθι και βάλτε το παιδί σας να το διαβάσει.
7. Εναλλακτική ανάγνωση
Βρείτε σελίδες με e-books με βιβλία με ήχους και εικόνες και παιχνίδια.
Όταν ο γονέας διαβάζει ιστορίες στο παιδί του με βάση την ιστορία, τα ζώα ή τις τέχνες το παιδί αργότερα θα αναρωτηθεί «μαμά πού μπορώ να τα δω αυτά;». Τότε είναι η στιγμή για μια όμορφη βόλτα στο μουσείο και η εξερεύνηση συνεχίζεται! Το παιδί χάνεται μέσα στον χώρο του μουσείου, πλουτίζει σε γνώσεις και με τις δραστηριότητες και τις εγκαταστάσεις ειδικά για παιδιά, που πλέον υπάρχουν στα μουσεία, το ενδιαφέρον εκτοξεύεται!
Μετά από την επίσκεψη στο μουσείο, υπάρχει πάντα η ευκαιρία για συζήτηση και καλύτερη κατανόηση όλων αυτών που είδατε. Το μουσείο δεν είναι ένας χώρος νεκρός! Όλοι εμείς και ειδικά τα παιδιά του δίνουμε ζωή με την επίσκεψη και την αλληλεπίδραση με τα εκθέματα. Δώστε στο παιδί σας την ανάγκη για εξερεύνηση και βοηθήστε το να γίνει ένας άνθρωπος με πολλά ενδιαφέροντα, γνώσεις και όρεξη για ζωή!
Βασιλική Ζήση
Βιβλιοθηκονόμος- Μουσειολόγος


