Υγεια

8 tips για να προσέξεις τη διατροφή σου τρώγοντας σε εστιατόριο

Όταν προσέχεις τη διατροφή σου, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα πρέπει να «ξεκόψεις» από τις κοινωνικές σου υποχρεώσεις οι οποίες συχνά περιλαμβάνουν και γεύμα ή δείπνο σε κάποιο εστιατόριο. Ακολουθούν μερικές μικρές συμβουλές και οδηγίες για το πώς να ανταπεξέλθεις.  

  1. Προγραμμάτισε σωστά τη μέρα σου. Αν γνωρίζεις από νωρίτερα ότι το βράδυ θα φας έξω, κατανάλωσε κάτι πιο ελαφρύ- πρόχειρο για μεσημεριανό (σαλάτα, γιαούρτι με δημητριακά, τοστ ή σάντουιτς με τυρί χαμηλό σε λιπαρά και λαχανικά) έτσι ώστε το κυρίως σου γεύμα να είναι το βραδινό.
  2. Ξεκίνα πάντα με σαλάτα. ένα τρικ που θα σε βοηθήσει να καταναλώσεις λιγότερη ποσότητα φαγητού. Τα λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες οι οποίες διογκώνονται στο στομάχι και δημιουργούν κορεσμό και αίσθημα πληρότητας. Επίλεξε σαλάτες οι οποίες να μην είναι «φορτωμένες» με βαριά dressings με βάση τη μαγιονέζα, αλλά αυτές που έχουν σαν βάση το γιαούρτι ή κάποια αρωματική vinaigrette με βάση το ελαιόλαδο.
  3. Πρόσεχε τα ορεκτικά. Συνήθως όταν υπάρχουν πολλά πιατάκια με διάφορα ορεκτικά στο τραπέζι θέλεις να δοκιμάσεις από όλα και λόγω του τσιμπολογήματος με το πιρούνι ξεφεύγεις στην ποσότητα. Για να μη γίνεται αυτό, πάρε ό,τι ορεκτικά θέλεις στο πιάτο μπροστά σου, γεμίζοντάς το μια φορά, έτσι ώστε να καταλαβαίνεις τι και πόσο τρως.
  4. Υπολόγισε με το μάτι τις μερίδες. Συνήθως οι μερίδες του εστιατορίου είναι πολύ μεγαλύτερες από την κανονική μερίδα. Η μερίδα για το κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι είναι όσο το εμβαδόν του χεριού σου (παλάμη και δάχτυλα μαζί). Αντίστοιχα, η μερίδα για ρυζότα ή ζυμαρικά είναι όσο περίπου 1-1,5 κούπα των 240ml. Εάν λοιπόν σου προσφέρουν μια μεγαλύτερη μερίδα, μοιράσου την με τον φίλο ή τη φίλη σου.
  5. Χώρισε το πιάτο σου στα τρία. Το μισό πιάτο πρέπει να είναι η σαλάτα. το ¼ θα πρέπει να καλύπτει την πρωτεΐνη (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι) και το άλλο ½ θα πρέπει να είναι οι υδατάνθρακες (ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά, ψωμί).
  6. Κάνε πιο υγιεινές επιλογές. Προτίμησε άπαχα μέρη του κρέατος (μοσχάρι νουά, ποντίκι, χοιρινό ψαρονέφρι, φιλέτο κοτόπουλο ή ψάρι) τα οποία να είναι απλά μαγειρεμένα. Όσο πιο απλό το μαγείρεμα, τόσο λιγότερες θερμίδες περιέχει. Το κρέας θα πρέπει αν φαίνεται και όχι να καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα σάλτσας με βάση την κρέμα γάλακτος. Η κρέμα γάλακτος ενέχει και έναν άλλο κίνδυνο όμως. Επειδή καλύπτει τη γεύση, πολλές φορές αυτό που καλύπτει είναι μπαγιάτικο ή ακατάλληλο για κατανάλωση.
  7. Πρόσθεσε μπαχαρικά και όχι αλάτι. Έτσι κερδίζεις και σε γεύση, και παίρνεις και όλα τα καλά αντιοξειδωτικά των μπαχαρικών, αλλά από την άλλη αποφεύγεις και την κατακράτηση της επόμενης μέρας που δημιουργεί το αλάτι.
  8. Πιες κρασί με μέτρο. 1-2 ποτήρια κρασί επιβάλλονται. Εάν ταιριάζει με το φαγητό σου, προτίμησε κόκκινο κρασί ποικιλιών merlot, cabernet και ξινόμαυρο που είναι πλούσια σε τανίνες και φλαβονοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικές ενώσεις, με πολλαπλά οφέλη στην καρδιά και στα αγγεία.

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc      

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Τα εσπεριδοειδή νικούν την κατάθλιψη

Πρόκειται για μια πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου του Harvard η οποία βασίστηκε σε δεδομένα από την μεγάλης κλίμακας Nurses Health Study ΙΙ που  παρακολουθεί περισσότερες από 100.000 γυναίκες από το 1989 και καταγράφει τον...
Περισσότερα
Υγεια

Οι 10+1 καλύτερες ελληνικές υπερτροφίες

Κρόκος Κοζάνης Πλούσιος σε αντιοξειδωτικά καροτενοειδή όπως την κροκίνη, το λυκοπένιο, την ζεαξανθίνη και την λουτεϊνη καθώς και  σε σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, κάλιο. Αποτελεί παράλληλα πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. H σαφρανάλη και...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

These are the new hair trends for the season S/S 2025!!!

Συνεχίζουμε την τριλογία των άρθρων με τις νέες τάσεις της σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2025!!! Στο σημερινό μας άρθρο θα μιλήσουμε για τις τάσεις που επικρατούν στα μαλλιά!!! Με την πολύτιμη βοήθεια του hair stylist Αντώνη...
Περισσότερα
Υγεια

Το ρόφημα που μειώνει κατά 17% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως, με   2.000.000 περιστατικά και 1.000.000 θανάτους κάθε χρόνο. Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ηλικίας μικρότερης...
Περισσότερα